Skip to main content
24 april 2018

'Ik ga door met de stichting omdat dat Reins wens was'

20180421 ADart Pallieter gaat doorZaterdag 21 april is onderstaand artikel in het Algemeen Dagblad verschenen:

Sinds het overlijden van Rein Lander neemt zijn vrouw zijn levenswerk over. Stichting Pallieter blijft zich inzetten voor zieke kinderen. Gaan we door of stoppen we? Die vraag stelden we onszelf al een tijdje toen Rein ziek was. Een opvolger voor hem is niet te vinden. Maar het zou ook zonde zijn als we stoppen", vertelt Phyllis Lander. Zij was vanaf het begin betrokken bij de stichting, maar meer op de achtergrond.

 

Zoals Rein was er dan ook geen een, vertelt ze. Hij richtte jaren geleden de stichting op, wist bakken met geld in te zamelen om mooie dingen mee te doen voor zieke kinderen en kwam met bijna 3 miljoen euro op de proppen om Pallieterburght in Capelle op te richten. Een plek waar ernstig zieke kinderen in een huiselijke sfeer toch nog een beetje kind kunnen zijn.

Enthousiast
"Rein was heel gepassioneerd. Hij was er heel goed in om andere mensen ook enthousiast te maken. Hij ging bij bedrijven en wie dan ook langs om geld op te halen. Het is ook wel een makkelijk doel om geld voor in te zamelen. Iedereen wil zieke kinderen helpen. Maar zoals Rein het deed, doet niemand het." De stichting heeft over de jaren honderden zieke kinderen geholpen. Pallieter richt zich op ernstig ongeneeslijk zieke kinderen, kinderen met een chronische ziekte of met een beperking tot 16 jaar. Ze spenderen het geld aan uitjes voor de kinderen of extraatjes die niet betaald worden, zoals een speciale stoel die nodig is.

Rein overleed begin maart nadat hij vanaf 2016 streed tegen longkanker. "Voordat hij overleed, gaf Rein aan dat hij graag wilde dat ik door zou gaan met de stichting. Het was zijn wens dus dan doe je dat", vertelt Phyllis, zichtbaar geëmotioneerd.
De rest van de tijd houdt ze zich sterk. Ze stopt haar tijd in haar werk in een verpleegkundig kinderdagverblijf en haar werk voor de stichting. Nog steeds wordt ze overspoeld door steunbetuigingen. In de woonkamer staan en liggen stapels rouwkaarten.
Op 25 augustus geeft Pallieter een groot feest in het Isala theater in Capelle voor iedereen die iets voor de stichting betekent. Het wordt een emotionele avond, want Rein had erbij moeten zijn. Het was eigenlijk zijn afscheidsfeest, omdat hij door zijn ziekte niet meer zoveel kon doen voor de stichting.

"Rein was druk bezig met het organiseren van het feest. De dagen voordat hij overleed was hij er nog over aan het bellen. Hij wilde niet op het podium gaan staan. Hij vond het best wel lastig en dacht dat hij dat emotioneel niet aan zou kunnen. Van tevoren wordt een film gemaakt waarin mensen wat zeggen. Die wordt op de avond vertoond", vertelt Phyllis. "Rein had erbij moeten zijn. Maar hij zou blij zijn dat we verder gaan en dat we nog heel veel zieke kinderen een lach op het gezicht gaan bezorgen. Want daar doen we het voor. Het is heel dankbaar werk."

Klik hier om het artikel te bekijken